2015. július 11.

Nyitó projektértekezlet

2015. július 2-án a projektben résztvevő szervezetek képviselői először találkoztak személyesen Budapesten. A találkozó célja a partnerszervezetek bemutatkozása, a projekt szakmai tartalmának megismerése, a projekt adminisztráció kialakítása, a partneri szerződések megvitatása és a felelősök, kontaktszemélyek kijelölése volt.

A találkozót Budapesten az Ibis Hotel Aeroban tartottuk. Jelen voltak Nagyecsed Város Önkormányzatának munkatársai, a Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének tagjai, Fülek önkormányzatának képviselői, az Asociatia Nevo Parudimos projektvezetője, az OZ INFO ROM tagjai, a füleki önkormányzat képviselői és Skype-on csatlakozott a megbeszéléshez a Stowarzyszenie Zamojskie Centrum Wolontariatu projektvezetője is.







Kick off meeting

On the 2nd of July 2015 the partner organizations of the KIDIN project met personally for the first time in Budapest. The aims of the meeting were to introduce the partners, to get acquainted with the details of the project, to work out the administration rules, to discuss the partners’ contract and to appoint the contact persons and the responsible persons.



The meeting was held in Budapest, in the Hotel Ibis Aero. The representatives of the municipality of Nagyecsed, the municipality of Fil’akovo and the the representatives of the partner organizations (Vazdune Cherhaja Rising Stars Romani Women’s Association, OZ INFO, Stowarzyszenie Zamojskie Centrum Wolontariatu) took part in the event.




2015. július 1.

Nagyecsed Város Önkormányzata (Magyarország)

Nagyecsed címere
Nagyecsed Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kisváros, melynek 6697 fő lakosa van. A cigányság aránya kb. 20%.

Az Ecsedi-láp, melyet a település után neveztek el és a lápon épült Ecsedi Vár tette Nagyecsedet a terület központjává. A terület már a bronzkorban is lakott volt. A Honfoglalás idején Tas vezér földvárat építtetett a mai Nagyecsedtől 3 km-re fekvő Sárvári dombon. Később ezt a területet a Németalföldről származó Gut és Keled lovagok szerezték meg, ahová egy kegyúri monostort építettek. 1334-ben I. Károly engedélyezte egy kővár építését. A vár 1354-ben készült el. A települése a 15. században élte virágkorát. Történetének talán legjelentősebb dátuma 1490, amikor Báthori András átadta a szabadságlevelet, amely Ecsed mezővárossá való fejlődésének alapját képezte

A Rákóczi-féle szabadságharc bukását követően a várat lerombolták 1711-ben. A 18. század közepén a falut és a hozzá tartozó uradalmat gróf Károlyi Ferenc szerezte meg. A település lakói közel 100 évig pereskedtek a családdal mezővárosi jogaik használatáért, zsellérsorba süllyesztésük ellen, s a területek birtoklásáért. 1876-ban kötöttek egyezséget, visszakapták mezővárosi minősítésüket, de az általános közigazgatási reform miatt ugyanebben az évben el is veszítették, és a települést nagyközségnek nyilvánították.

1749-tól több erőfeszítést tettek a láp lecsapolására, mely végül 1894-98 között a területet kiszárították, helyén szántóföldeket hoztak létre és művelésbe fogták. A település ezután fejlődésnek indult, új templomok, iskola épült. 1928-ban felkészült a ma is működő, villamos áram termelésére is alkalmas szivattyútelepét. 1965-től középiskola is működik a településen.

Városháza
1997. július 1-jén Nagyecsed 389 év után visszaszerezte városi rangját. A településen élénk közösségi és kulturális élet zajlik, számos civil szervezet és klub működik. A településen nagy hagyománya van a különleges férfitáncnak, a verbunknak. A mazsorett csoport állandó szereplője a helyi és környékbeli programoknak. A lovas klub felvonulásokon, versenyeken képviselteti magát. A Rákóczi Sportklub összefogja a tömegsportot és profi sportolókat a településen, futball, kézilabda, erőemelés és asztalitenisz szakosztályt is működtet. Számos közösségi rendezvény: fesztiválok, bálok, felvonulások, városi napok, koncertek és kiállítások színesítik a programlehetőségeket. Nagyecsed több látványossággal és természeti értékkel is rendelkezik, pl. Berey József Helytörténeti Gyűjtemény, II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár, botanikus kert, a monostor romjai, szivattyúállomás ipari műemlék.

Református Nagytemplom
Az elmúlt 10 évben számos épület és intézmény újult meg és beruházás valósult meg a településen európai uniós támogatások felhasználásával: vízvezeték hálózat felújítása, szennyvíz hálózat lefektetése, csapadékvíz hálózat kialakítása, művelődési ház, óvoda, általános iskola felújítása, új városháza és főtér építése, szociális szolgáltatások új központja, egészségház építése. Az önkormányzat emellett civil partnereivel számos humán fejlesztési programot valósított meg a hátrányos helyzetű lakosság támogatására, valamint közösségi házat hozott létre a programok megvalósítása érdekében.


Közösségi ház

Még több információt a település weboldalán talál!


Introduction of Nagyecsed, Hungary

Ecsed Castle
Nagyecsed can be found in the north eastern of Hungary on the ’Szatmár’ part of Szabolcs-Szatmár-Bereg County. It is a small town with 6697 inhabitants, with a 20% of Roma community.

The Ecsed Marsh, which was named after the Ecsed settlement, that existed in the times of the Hungarian conquest and the Ecsed Castle, which was built in the marsh, made Nagyecsed the centre of the area. It was proven by the archeology researches that the extensive former marsh was already inhabited in the Bronze Age too. During the Hungarian conquest, Tas Chieftain had a mud castle called ‘Sárvár’ built on the emerging island of the marsh some kms further from the present town. In the mud castle the Gut-Kelend clan had a Christian monastery built in the 11th century, of which remains can be found up to now. In 1334 Charles I permitted the Bathori family who came from the Gut-Kelend clan to build a stone castle. The Ecsed Castle was completed by 1354. In the 15th century it was the most important strength of the county. In 1490 the inhabitants of the settlement got a charter of liberation, which became the base of the development as a market town. After the failure of the Rákóczi War of Independence, the Szatmár Peace declared the destruction of the Ecsed Castle in 1711. The modern fortification, which used to have a reputation of being impregnable, was blow up. The winning power razed the area to the ground. After the destruction of the castle, the citizens of Nagyecsed did not let their rights, they litigated with the Károlyi counts for their illegally withdrawn privileges for 100 years.

From 1749 more attempts were made at the draining of the marsh. After much failure people managed to drain the huge water world from 1895 to 1898. After the drainage the increasing agricultural production set the modern development of the settlement in motion. New churches and schools were built; the lifting over pumping plant: which is in working order these days and also good for producing electricity and the railways station are also from that period. In 1965 the settlement enriched itself with a secondary grammar school.

On 1st July, 1997 Nagyecsed got a town title again after 389 years. The town has rich and sparkling community and cultural life, many non-profit organisations and clubs are operating in the city. The Hungarian folkdance group has the aptitude for making more people acquainted with the unique recruiting dance called ‘verbunk’. A majorette group works in the town, which takes constantly part in not just the programmes of the town, but in the programmes of the surrounding settlements. The horse club regularly organizes carriage competitions and cavalcades. The Rákóczi Sport Club holds together the professional and mass sports of the town – it has football, handball, weight lifting and table tennis sections. Several cultural and musical programmes are organized in the town – carriage competitions, cavalcades, balls, town days and Christmas concerts. Nagyecsed has several natural and cultural attractions, e.g. Berey József Institute of Local History, II. Rákóczi Ferenc Cultural Centre and Library, The Reformed Great Church, botanical garden and animal shelter, monastery remains, the industrial heritage of the pumping station.

Pump station
In the last 10 years numerous buildings and institutes of the town were renewed and developments were realized with the support from EU funds: reconstruction of the water reticulation and the water treatment station, building of the wastewater and rainwater pipeline and organization of the  waste management, renovation of the cultural and community centre, the kindergarten and the elementary school, building of the new city hall, the new main square, a centre of the basic social services, a landfill and development of a health centre. The beneficiary of the KIDIN Project, Municipality of Nagyecsed has implemented more human development projects with non-profit partners. The municipality established a community centre for supporting the disadvantaged, mostly Roma inhabitants and for providing a location of the programmes.


Town from bird’s-eye view

Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete (Nagyecsed, Magyarország)

Az Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete 2014-ben alakult. 13 tagunk és 20 önkéntesünk van. Az egyesület célja a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok integrációjának elősegítése elsősorban szociális, kulturális, oktatási tevékenységgel. Kiemelt cél a roma nép hagyományának, kultúrájának őrzése, támogatása, a közösségfejlesztés. Működési területünk Nagyecsed és a Mátészalkai kistérség. Noha az egyesület a projektet megelőzően csak két pályázatot valósított meg, tagjaink számos romákat segítő programban vettek részt pl. Meséd/Mesélő Édesanyák projekt (az oktatásból kimaradt édesanyák kompetenciafejlesztése nem formális tanulási módszerekkel), Együtt az úton! Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Nagyecsed mikrotérségében (szociális, közösségi és önsegítő munka szegény családok körében), Családok komplex támogatása Nagyecsed mikro-térségben (családok mentori segítése és önfoglalkoztatóvá válásának támogatása), Vasdune Cherhaja - Emelkedő Csillagok - Életesélyek javítása Nagyecsed Városában (komplex telep-program Nagyecsed legnagyobb szegregátumában).


Vazdune Cherhaja Rising Stars Romani Women’s Association (Nagyecsed, Hungary)

Vazdune Cherhaja Rising Stars Romani Women’s Association was established in 2014. The aim of the association is the supporting of the integration of the most disadvantaged, mostly Roma groups, with cultural, social activities and education. Its primary objective is the preservation of Hungarian and Roma traditions. The organisation is working in the area of Nagyecsed and its microregion. It has 13 members and 20 volunteers. The members have already took part in several human projects since 2010, e.g. Story Telling Mothers (development of mothers competence with non-formal learning methods), “Be together on the road” Community inclusion of the people living in extreme poverty in Nagyecsed microregion, Complex support for families in Nagyecsed microregion, Complex development of place of segregation and community development in Nagyecsed, Romano Podo Erasmus+ KA1 Youth Exchange with Gyöngyszemek Group and Asociatia Nevo Parudimos.

Asociatia Nevo Parudimos (Resicabánya, Románia)


Az egyesület 2008-ban alakult, célja a gazdasági, társadalmi, oktatási és kulturális különbségek csökkentése a társadalomban. Ennek érdekében közösségi programokat valósít meg, támogatást és szervezeti kapacitást nyújt a roma közösségeknek, hogy képessé váljanak a saját problémáik megoldására. A szervezet tagja több ifjúsági hálózatnak (Youth Express Network, YES Forum, Roma Civic Alliance from Romania, turnip European Roma Youth Network) és partnerként több mint 20 programban vett részt (Youth in action 1.2, 3.1, 4.3, EVS). Nagy tapasztalattal rendelkezik oktatási programokban, tananyagot fejlesztettek ki szociális munkásoknak „9 steps in working with Roma youngsters” címmel. Jelentős tapasztalatuk van az önkéntesség fejlesztésében, egyik projektjüket Erste Stiftung Social Inclusion Projects Award díjra jelölték (For a kid smile - rehabilitation of the child section of the municipal Hospital from Caransebes).

Nevo Parudimos Association (Reșița, Romania)

Nevo Parudimos Association is a non-profit apolitical organisation which was founded by a group of teachers, Roma activists and Roma students from Caras-Severin county, in the south-west part of Romania in 2008. The aim of the Nevo Parudimos association is to decrease the economical, social, educational and cultural differences in the society.

The activities of the association are split in more fields like: education, culture, social work, community development, human rights and youth work. Nevo Parudimos is a member of more national and international youth networks: Youth Express Network, YES Forum, Roma Civic Alliance, European Roma Youth Network. The association has already realized many Roma youth inclusion projects (Youth in action 1.2, 3.1, 4.3, EVS). The organisation has a great expertise in educational projects, has developed a guide for the youth workers which work whit Roma youngsters „9 steps in working whit Roma youngsters”. An other important area of the experiences of the NGO is the civic involvement and voluntary work which was extended from the youth department also to the social and community development departments. One of their projects being nominated as the finalist of Erste Stiftung Social Inclusion Projects Award (For a kid smile - rehabilitation of the child section of the municipal Hospital from Caransebes)



Oravița, Románia

Oravița látképe

Romániai partnerünk székhelye Reșița, de projektünk egy másik településen valósul meg. Oravicabánya (románul Oravița) város Romániában, Krassó-Szörény megyében található. A történelmi Bánság területén mindig is több népcsoport élt együtt. A város lakossága 9303 fő, román, német, magyar és roma polgárok élnek a településen. Itt található Románia legrégebbi színházi épülete, a Mihai Eminescu Színház.

Oravița címere

Intorduction of Oravița, Romania

Our Romanian Partner is based in Reșița, but our project is realized in Oravița. The town is situated in Caraș-Severin county. In the historical region of ’Bánság’ many races and cultures has always been living. The town has 9303 inhabitants, Romanian, German, Hungarian and Roma people are living in it. The first theatre building of Romania (Mihai Eminescu Theater) is located in the town as well.


Mihai Eminescu Theater