2015. július 1.

Nagyecsed Város Önkormányzata (Magyarország)

Nagyecsed címere
Nagyecsed Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található kisváros, melynek 6697 fő lakosa van. A cigányság aránya kb. 20%.

Az Ecsedi-láp, melyet a település után neveztek el és a lápon épült Ecsedi Vár tette Nagyecsedet a terület központjává. A terület már a bronzkorban is lakott volt. A Honfoglalás idején Tas vezér földvárat építtetett a mai Nagyecsedtől 3 km-re fekvő Sárvári dombon. Később ezt a területet a Németalföldről származó Gut és Keled lovagok szerezték meg, ahová egy kegyúri monostort építettek. 1334-ben I. Károly engedélyezte egy kővár építését. A vár 1354-ben készült el. A települése a 15. században élte virágkorát. Történetének talán legjelentősebb dátuma 1490, amikor Báthori András átadta a szabadságlevelet, amely Ecsed mezővárossá való fejlődésének alapját képezte

A Rákóczi-féle szabadságharc bukását követően a várat lerombolták 1711-ben. A 18. század közepén a falut és a hozzá tartozó uradalmat gróf Károlyi Ferenc szerezte meg. A település lakói közel 100 évig pereskedtek a családdal mezővárosi jogaik használatáért, zsellérsorba süllyesztésük ellen, s a területek birtoklásáért. 1876-ban kötöttek egyezséget, visszakapták mezővárosi minősítésüket, de az általános közigazgatási reform miatt ugyanebben az évben el is veszítették, és a települést nagyközségnek nyilvánították.

1749-tól több erőfeszítést tettek a láp lecsapolására, mely végül 1894-98 között a területet kiszárították, helyén szántóföldeket hoztak létre és művelésbe fogták. A település ezután fejlődésnek indult, új templomok, iskola épült. 1928-ban felkészült a ma is működő, villamos áram termelésére is alkalmas szivattyútelepét. 1965-től középiskola is működik a településen.

Városháza
1997. július 1-jén Nagyecsed 389 év után visszaszerezte városi rangját. A településen élénk közösségi és kulturális élet zajlik, számos civil szervezet és klub működik. A településen nagy hagyománya van a különleges férfitáncnak, a verbunknak. A mazsorett csoport állandó szereplője a helyi és környékbeli programoknak. A lovas klub felvonulásokon, versenyeken képviselteti magát. A Rákóczi Sportklub összefogja a tömegsportot és profi sportolókat a településen, futball, kézilabda, erőemelés és asztalitenisz szakosztályt is működtet. Számos közösségi rendezvény: fesztiválok, bálok, felvonulások, városi napok, koncertek és kiállítások színesítik a programlehetőségeket. Nagyecsed több látványossággal és természeti értékkel is rendelkezik, pl. Berey József Helytörténeti Gyűjtemény, II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár, botanikus kert, a monostor romjai, szivattyúállomás ipari műemlék.

Református Nagytemplom
Az elmúlt 10 évben számos épület és intézmény újult meg és beruházás valósult meg a településen európai uniós támogatások felhasználásával: vízvezeték hálózat felújítása, szennyvíz hálózat lefektetése, csapadékvíz hálózat kialakítása, művelődési ház, óvoda, általános iskola felújítása, új városháza és főtér építése, szociális szolgáltatások új központja, egészségház építése. Az önkormányzat emellett civil partnereivel számos humán fejlesztési programot valósított meg a hátrányos helyzetű lakosság támogatására, valamint közösségi házat hozott létre a programok megvalósítása érdekében.


Közösségi ház

Még több információt a település weboldalán talál!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése