2015. szeptember 3.

Harmadik esemény - Zamość, Lengyelország

Harmadik alkalommal Lengyelországban jártunk, ahol a Stowarzyszenie Zamojskie Centrum Wolontariatu civil szervezet volt vendéglátónk. A külföldi résztvevők 2015. augusztus 28-án érkeztek Zamość-ba.

Az esemény első napján, augusztus 29-én délelőtt a város polgármestere, Andrzej Wnuk nyitotta meg a kulturális fesztivált a város főterén, a városháza előtt felállított színpadon. Ezt követően a résztvevő helyi és külföldi fellépők viseletben felvonulást tartottak a belvárosban. Délután előadásokat tartottak a színpadon, majd az egész várost megmozgató koncert zárta a rendezvényt. Az alábbi előadók műsorait élvezhette a közönség:
  • Choir Ale Cantare, Lengyelország: lengyel dalok
  • TAMBURINO Együttes, Lengyelország: roma dalok és táncok
  • Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, Magyarország: szatmári és mezőségi táncok
  • Nagyecsedi Gyöngyszemek Hagyományőrző Cigány Együttes, Magyarország: roma táncok
  • Teregovița Együttes, Románia: roman táncok és dalok
  • Rakonca Néptáncegyüttes, Szlovákia: Magyar táncok, moldvai cigány táncok
A fesztivál megnyitóját követően a szakemberek a városházán szakmai konferencián vettek részt. A konferenciát a polgármester helyettes, Magdalena Dołgan nyitotta meg. Részt vettek a helyi önkormányzat és intézmények képviselői (családsegítő vezetője, művelődési ház vezetője, megyei családsegítő vezetője, szociális munkások, a régió kulturális intézményének vezetője, partnerünk elnökségi tagjai és a helyi civil szervezetek képviselői), valamint a partnerszervezetek és települések képviselői is a rendezvényen.


Az elhangzott előadások bemutatták a Lubelskie régióban élő roma kisebbség helyzetét, valamint a partnerországok egy-egy jó gyakorlatát:
  • Ewa Koper (Lengyelország), Majdanek Nemzeti Múzeum, történész: Roma emberek kivégzése a Bełżec haláltáborban
  • Agnieszka Caban (Lengyelország), Maria Curie Skłodowska Egyetem, kulturális szakértő, újságíró, civil szervezet vezető: Roma emberek a Lubelskie régióban – kulturális örökség vagy szociális probléma?
  • Halina Rycak (Lengyelország), a zamośći családsegítő vezetője: A zamośći roma emberek helyzete, életkörülményeik egy szociális munkás szemével
  • Interjú Andrzej Kaznowskival és Vanessa Kaznowskaval (zamośći roma polgárok)
  • Szentpétery Elemér (Magyarország), Együttható Egyesület elnöke: Tanoda programok Magyarországon
  • Nistor Iorga (Románia) Asociatia Nevo Parudimos, projektvezető: Jó gyakorlatok a képzés népszerűsítésében roma gyerekek körében: második esély, egy új esély
Az esemény második napján, augusztus 30-án a partnerek szakmai workshopokon vettek részt a lengyel partner által működtetett önkéntes centrumban.
  • Báb workshop (Janina Lachowska theatre expert of ‘Drukarnia wyobraźni’ Association): a foglalkozáson a résztvevők a Piroska és a farkas meséjét dolgozták fel. A workshop célja a színházi eszközök használatának megismertetése volt a kisebbségekkel és helyi közösségekkel való munkában.
  • Partnerség workshop (Daniel Grebeldinger, Asociatia Nevo Parudimos): a workshop célja olyan módszerek bemutatása volt, melyek elősegítik a partneri együttműködéseket nemzetközi szinten is.
  • Roma táncworkshop (Erősné Balogh Szilvia, Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete): a foglalkozás célja a táncpedagógia lehetőségeinek bemutatása volt a kisebbségi csoportok fejlesztése és az integráció elősegítése érdekében.

Délután a résztvevők a város nevezetességeivel ismerkedtek. Az erődváros, melyet olasz építészek tervei alapján építettek, és Észak Padovájának vagy az árkádok városának is nevezik, lenyűgözte a látogatókat. Nagy hatással volt a vendégekre a bełżec-i haláltáborról és az itt elpusztult több mint 11 000, köztük roma, szinti, zsidó emberről szóló előadás. Egyik nagy eredménye volt a projektnek, hogy az évente megrendezett városi fesztiválon, amelyhez ebben az évben a pályázati program is kapcsolódott, először léphetett fel roma tánccsoport.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése