2015. november 30.

Eredményeink megosztása

A projekt eredményeinek megosztása érdekében országonként egy disszeminációs workshopot valósítottunk meg helyi polgárok, szakemberek részvételével, ahol beszámoltunk a tapasztalatokról és a megismert jó gyakorlatokról:

  • 2015. szeptember 24. Fülek, Szlovákia (31 fő)
  • 2015. október 8. Nagyecsed, Magyarország (24 fő)
  • 2015. október 22. Zamość, Lengyelország (27 fő)
  • 2015. november 27. Oravița, Románia (27 fő)


Projektünket az Európa a polgárokért programot Magyarországon koordináló Tempus Közalapítvány konferenciáján is bemutathattuk 2015. október 28-án. A konferencia célja a program ismertségének növelése és a leendő pályázók tájékoztatása, a sikeres projektek bemutatása volt.


A pályázat lehetővé tette, hogy a négy országban összesen 420 külföldi vendég, 714 szakember és alkalmanként több száz helyi lakos vegyen részt a szakmai és kulturális programokon. Nagyecsedet a Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes és a Gyöngyszemek Hagyományőrző Cigány Együttes képviselte, előadásaikat mindenhol lelkesen és elismeréssel fogadta a közönség. A magyar szakemberek által bemutatott jó gyakorlatokat, pl. a Meséd – Mesélő édesanyák módszert, a tanoda módszert vagy a nagyecsedi értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeit – a térkő gyártást és uborkatermesztést – minden országban nagy érdeklődés kísérte.


A programban résztvevő polgárok, szakemberek számos ismetettel, tapasztalattal gazdagodtak. Személyes és szakmai kapcsolataik is bővültek. A közös cél összehozta a különféle népekhez, kisebbségekhez tartozó embereket. A résztvevők megtapasztalhatták, hogy a hagyományok és szokások megfelelő tiszteletével, kölcsönösen együtt lehet működni. A program alkalmat adott a partnerek számára a művészeti ágakban rejlő lehetőségek felismerése: a zene és tánc nemzetközileg ismert fejlesztő- és terápiás módszerek alapja, és egyfajta nyelvfüggetlen kommunikációs eszköz is a helyi és nemzetközi közösség számára. Nagyecsed keresi a további együttműködés lehetőségét a most megismert településekkel, melyet elősegít a négy település között megszületett együttműködési szándéknyilatkozat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése